OVER CATHRIEN MILETTE

 

Fascinatie voor tekenen en schilderen

Van jongs af aan heeft Cathrien Milette een innerlijke drang om te tekenen. Eerst met potlood portretten schetsen en dieren natekenen van foto's. Daarna begint het experimenteren met aquarelverf en gemengde technieken.

Dit blijkt een goede combinatie met haar andere passie: lesgeven aan kinderen, wat ze vele jaren doet. Pas later is er tijd voor de kunstacademie en verbreedt ze haar passie en discipline. Daar wordt ze verder opgeleid tot kunstenaar en kunstdocent.

 

 

INSPIRATIE:

 

De mens

De menselijke vorm heeft altijd haar aandacht, vooral bij het tekenen naar waarneming en model. Het ‘vangen’ van modellen in houtskool, krijt, potlood of verf is een intensief, tijdrovend maar vooral plezierig werk. De uitdaging ligt ook om met zo weinig mogelijk lijnen geloofwaardig te zijn of juist door heel nauwkeurig uitgewerkte schetsen beter inzicht te geven in de persoonlijkheid.

 

De natuur

Vogels en Insecten vormen een prachtig schouwspel. In haar tuin zijn ze in vele aantallen aanwezig. Ook op Ameland, waar ze regelmatig komt, ziet ze er veel. Hun kleur, tempo, vorm en fragiele bouw zijn een grote inspiratiebron. Ook het gegeven dat ze met uitsterven bedreigd worden, is voor haar een teken aan de wand. Zeker nu ook de vogelgriep hard toeslaat. Hoewel de diversiteit van de soorten nog in tact is, blijkt die vermindering in aantal aanzienlijk door te zetten. Dat zorgt voor denkwerk. Een lentemaand lang fotografeert ze dagelijks steeds een ander soort insect. De inspiratie komt uit het feit dat deze biodiversiteit toch nog allemaal in de tuin aanwezig is. Het brengt haar er toe uit om objecten in metaal en hars vorm te gaan geven die allemaal verwant zijn aan beestjes die door haar tuin vliegen. Als een soort mimesis; (nabootsing) van de natuur met een eigen twist. Het mondt uit in de serie objecten en foto's Schone Slapers, die meerdere keren geëxposeerd worden. Ook in 2023 zijn er nieuwe insecten en ook vogels ontworpen. Net als kleine draadpraatschilderijtjes. Ze zijn allemaal te zien tijdens de expositie in dde Doopsgezindekerk 't Lam in Blokzijl van 14 t/m 27 augustus 2023.